Ponedjeljak, Svibanj 29, 2023
Text Size

Slučajne slike

plinJeste li znali? Zemni plin je lakši od zraka

U stabilnoj plinskoj instalaciji nalazi se pod tlakom uglavnom zemni plin koji je lakši od zraka i prilikom nekontroliranog izlaženja odlazi u gornje dijelove prostorija. Plin propan - butan koji se nalazi u bocama teži je od zraka, te u slučaju ispuštanja ispunjava prostore od poda prema vrhu.

Članci

Jeste li znali - susret

 

vozilo velikoJeste li znali? Ne kočite naglo pred vatrogasnim vozilom

Ukoliko se na cesti nađete u situaciji da je iza vas vatrogasno vozilo sa upaljenim svjetlosnim i zvučnim signalima - ne kočite naglo. Ukoliko Vas vatrogasci ne mogu preteći, ubrzajte do mjesta gdje se možete skloniti i nikad ne zaustavljajte svoje vozilo dok niste osigurali da Vas vatrogasci sigurno mogu zaobići.

Vatrogasna vozila su svrstana u vozila s pravom prednosti prolaska

Pravovremeni dolazak na mjesto intervencije je ključan faktor za uspjeh svake intervencije. Ljudski životi i uspješnost gašenja požara u nesretnim slučajevima ovisi o minutama a često i o sekundama. Iz tog razloga moralna i zakonska dužnost građana je da vatrogascima omogući nesmetan prolaz.

No, uvijek valja imati na umu da su vatrogasna vozila teška - prosječno navalno vozilo je teško oko 13 tona i sadrži spremnik vode koji nepovoljno utječe na stabilnost te nesmotreni vozači kočenjem ispred vatrogasnih vozila, nepredviđenim promjenom smjera i sl. mogu onemogućiti vozača vatrogasnog vozila da pri vožnji na intervenciju na vrijeme i sigurno zakoči ili zaobiđe sporije vozilo.

27. VOZILA S PRAVOM PREDNOSTI PROLASKA

Članak 124.

(1) Na vozila službe hitne pomoći, vatrogasne službe, unutarnjih poslova i vojne policije, kad posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, ne primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o ograničenju brzine (članak 27. do 30.), o prednosti prolaska (članak 32.), o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku (članak 45. stavak 1. točka 1., članak 49. i članak 50. stavak 1.), o zabrani presijecanja kolone pješaka (članak 64.) te obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom (članak 138.).

(2) Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebito, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila s prednošću prolaska ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila ( članak 21. do 23. a kada je obustavljen promet i članak 24.), uključivanju u promet (članak 20. stavak 1.) i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju (članak 54. stavak 1., članak 55. stavak 1. i 3., članak 57. stavak 1. točka 5., 10., 11. i 12., članak 58. stavak 1., članak 115. i članak 150. stavak 4.).

Članak 127.

Da bi omogućili prolaz vozilima iz članka 124. i 126. ovoga Zakona, pješaci su se dužni skloniti, a ostala vozila propustiti i, prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila ne prođu.

 

120 godina

Statistika

Posjetitelja
789
Članci
60
Web linkovi
8
Broj prikaza (hitova) članaka
240803

Online

Imamo 8 gostiju i nema članova online