Utorak, Ožujak 05, 2024
Text Size

Slučajne slike

dimnjakJeste li znali? Požar dimnjaka ne smije se gasiti vodom!

Voda se u slučaju požara ne smije ulijevati u dimnjak budući bi nastala nagla fizikalna eksplozija vodene pare te bi došlo do raspuknuća dimnjaka, što je vrlo opasno po osobe u blizini i moguće je da se požar proširi. Voda se ne smije polijevati niti po vanjskim dijelovima dimnjaka poradi opasnosti od pucanja stijenki.

Strojar

strojarProgram usavršavanja za specijalnost strojar sastoji se od 12 sati teorijskog dijela u kojem su obrađene slijedeće teme:
1. motori s unutarnjim izgaranjem 2. centrifugalne vatrogasne pumpe 3. karakteristike i dijelovi pumpe 4. pregled i priprema pumpe 5. posluživanje vatrogasne pumpe 6. crpljenje i dobava vode 7. relejna dobava vode
U vježbovnom dijelu u trajanju od 12 sati obrađene su slijedeće teme: 1. rad s vatrogasnim pumpama 2. crpljenje i dobava vode 3. uklanjanje zastoja 4. održavanje vatrogasnih pumpi

Opširnije...

Vatrogasac ronioc

roniociSpecijalizacija obuhvaća teoretski dio i praktični dio sa brifingom te vježbama pretrage terena za nestalim predmetima ili osobama. 

Opširnije...

Prijevoz helikopterom i gašenje požara otvorenog prostora

spec helikProgram se sastorji od teoretskog dijela:-općenito o šumskim požarima,- razvoj i širenje šumskih požara,- osobna i zaštitna oprema, - uređaji, oprema i sredstva za gašenje šumskih požara, - taktički nastupi i metode gašenja, - ponašanje zemaljskih snaga pri gašenju zrakoplovima i helikopterima

te praktičnog : - rad s prijenosnim pumpama i pripadajućom opremom, - uvježbavanje ulaska i izlaska iz helikoptera za slučaj prevoženja te usvajanje osnovnih mjera sigurnosti u radu s podsvjesnim teretom, - taktički zadatak
Po završetku obuke polaznici po Programu za osposobljavanje za gašenje šumskih požara stječu "Uvjerenje o osposobljenosti za Prijevoz helikopterom i gašenje požara otvorenog prostora".

Opširnije...

Aparati za zaštitu dišnih organa (IA)

20070114izolacionivjezb2vwAparat za zaštitu dišnih organa ili izolacijski aparat služi za zaštitu dišnih organa prilikom ulaska u prostorije osiromašene kisikom ili prostorije u kojima ima otrovnih plinova.


Izolacijski aparat osigurava korisniku zrak iz vlastitih izvora koji je izoliran od okolne atmosfere i koristi se neovisno o vanjskoj atmosferi. Bitno je napomenuti da se ovi aparati ne koriste samo kod požara, vec i kod raznih tehničkih intervencija kao što su ulasci u podrume, podzemne garaže, bunare i sl.

Opširnije...

Opasnosti od plamenih udara

spuSeminari su praktične naravi i održavaju se u "Simulatoru plamenih udara" certificiranom prema europskoj normi DIN 14 097/1-3, jedinoj takvoj normi za ovakva vježbališta. Svi simulatori u Hrvatskoj (JVP Ivanić-Grad i VZ Primorsko Goranske županije Rijeka te Vatrogasna škola DUZS-a) su izrađena prema toj normi.

Opširnije...

120 godina

Statistika

Posjetitelja
810
Članci
60
Web linkovi
8
Broj prikaza (hitova) članaka
258805

Online

Imamo 8 gostiju i nema članova online